Werken op wielen

Wij zijn niet met vakantie!

Het is helemaal hip. Werken vanuit een rijdend huis en ondertussen de wereld verkennen. Misschien overweeg jij het ook of ben je nieuwsgierig naar een soortgelijke levenswijze. Of misschien ben je gewoon geïnteresseerd in wat wij uitspoken. In deze blog deel ik graag hoe ons werkleven eruit ziet na 142 dagen in de bus. Wat geeft het je en wat vraagt het van je? Ik interview daarbij ook Steven, want die heeft daar wel hersenspinsels over.

Om te beginnen wil ik iets verhelderen. Wij zijn niet met vakantie! Ik snap het, we zijn hier tussen meren, bossen en bergen, rijden daarheen waar we willen. Dus als iemand zegt ‘Fijne vakantie!’ (zelfs iemand die ik aan de telefoon heb vóór werk) moet ik intern grinniken, omdat ik dat toch niet zo voel. Steven en ik hebben geen huis waar we na een paar weken naar terugkeren om vanuit daar weer te gaan werken. We zijn al thuis, ons huis rijdt alleen rond en ons werk is ook ingestapt. Natuurlijk! We genieten van de plekken waar we zijn, maar we kiezen onze vrije momenten. Niet alleen lanterfanten en vakantie vieren dus.

Waarom werken op reis?

Een jaar geleden toen Steven en ik begonnen te fantaseren over de reis en ik nog vier à vijf dagen per week naar mijn werk toereed, leek het perspectief van een jaar vakantie mij niet verkeerd. Echter Steven maakte mij bewust van twee keuzes: Reizen en je spaarpot zien krimpen of reizen en juist geld sparen!

Zo gezegd, zo gedaan. Beide hebben we het geluk dat we ons werk ook goed op afstand kunnen doen. Steven neemt naast zijn camera’s, zijn edit-skills mee. Van allerlei losse beelden, maakt hij dan een mooi geheel. Ik blijf dat een kunst vinden! Zijn liefde voor filmen, heeft mede ons eigen videoproject aangezet over ‘de basis’.

Zelf heb ik mijn ervaring met het onderhouden van een kwaliteitssysteem voor een jeugdorganisatie meegenomen. Daarnaast ben ik mijn eigen bedrijf BodhiYin (Shiatsu en Yin Yoga) vorm aan het geven. Dit lichaamswerk wil ik graag al reizend uitvoeren, als iemand tips heeft over hoe dit te doen. Ik hoor het graag!

Naast bovenstaande hebben we een aantal samenwerkingen met bedrijven die wij waarderen en maken tegen vergoeding foto’s en video’s van hun producten. Dat is echt leuk verdienen!

Vrijheid en structuur zoeken

Wat werken op reis ons duidelijk geeft, is inkomen. Inkomen om onze vaste lasten te betalen, de dieseltank bij te vullen en eten te kopen. Pfff, aan eten hebben we veel uitgegeven in Scandinavië, maar dat is voor een andere blog. 🙂

Vrijheid is natuurlijk ook een grote reden om te werken op reis. We zijn niet gebonden aan één plek en ons kantoor ziet er telkens anders uit. Ook fijn, we kunnen contacten onderhouden en zijn niet compleet van de aardbodem verdwenen. Dan kan iedereen ons tenminste weer vinden, wanneer we weer eens terugkeren naar de plek waar het hele avontuur begon.

Wat lastig kan zijn, is tja… Wacht eens even?! Ik ben alweer even met deze blog bezig, maar ik moet ook nog wat voor mijn klanten doen. Ok, laters!

Oh hey! Ben ik weer. Werken op afstand, wanneer je je eigen ondernemer bent, is iets wat je zelf moet inplannen. Nou dat is wel een ding hoor, om daar wat structuur in te brengen. Zeker als op de geplande werkdag de zon schijnt en een berg naast je staat te wachten om beklommen te worden.

‘Steven, hoe doe jij dat eigenlijk?’

‘…je werk indelen?’ Steven denkt even na. ‘Ik heb een planning gemaakt’ vertelt hij. ‘Maandag en dinsdag zijn onze werkdagen. Iedere ochtend wil ik ook graag 2 uren werken, maar dat is soms lastig en afhankelijk van dat mooie weer waar Nynke het al over had.’ Jup, mooi weer betekent erop uit! ‘Maarja, dan is het een keer slecht weer en ga je aan de bak en raakt ons stroom te snel op, da’s niet goed voor de workflow’ zegt Steven. We vermoeden inderdaad dat er iets mis is in ons elektriciteitssysteem. In Nederland maar even checken.

Steven verteld ook dat hij de balans tussen werken voor betaalde opdrachten en ons persoonlijke ‘Tour to the basics’ project soms lastig vindt. Dat eerste krijgt vaak prioriteit, want ja, dat brengt ijs in de vriezer en chips op schoot tijdens een Netflix serietje.

‘Maar ik ben wel trots dat het gewoon kan! Reizen en geld verdienen.’ Zo is dat schat…

Nog een tip van Steven: ‘Dit is mijn manier hoor, maar als je gaat leven in een busje, raad ik je aan je van te voren wat voor te bereiden. Droom over wat je wilt doen en hoe je het wil hebben, dat geeft zekerheid voor je daadwerkelijk vertrekt. Er is namelijk al voldoende onzeker als je voor het eerst in een busje gaat wonen, daar moet je aan wennen. Ik wilde niet dat werk een onzeker punt zou zijn. Het busleven zie ik als een lifestyle, niet een reisje. Dat vind ik geen vrijheid. Werk hoort er dus gewoon bij.’ Ja Steven, vandaar de hippe term “Vanlife”, het is een levensstijl, niet een vakantie! 

Mijn conclusie, als je voor langere tijd in een bus gaat wonen, geeft een inkomstenbron vrijheid en zekerheid. Werk wat je online kan doen of ergens fysiek, via workaway bijvoorbeeld. Het kan wel een uitdaging zijn om structuur te brengen in je werk/freetime, maar een planning is nooit een slecht idee om wat orde te scheppen.

Wat je ervoor terug krijgt? Een heleboel stukjes wereld ontdekken, bewandelen en bewonderen!

Zo, ik hoop dat dit wat inspiratie en stof tot denken heeft gegeven over werken als nomade!

Ben jij ook zo’n nomade of van plan een te worden? Neem je je werk mee? En wat voor werk dan? Ik ben benieuwd!

Tot de volgende.

Liefs,

Nynke

1

Geschreven door:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Posts

Alle Blogs

Deze website maakt gebruik vaan cookies om de ervaring te verbeteren.