Groener leven: hoe begin je?

Groener leven: Hoe begin je?

Duurzaamheid, groener leven, voor onze planeet en haar inwoners zorgen. Een thema waar we tegenwoordig steeds bewuster van worden. En hoewel de meeste mensen het beste voor hebben met de natuur en natuurlijk willen dat de aarde ook nog bewoonbaar is als hun (klein)kinderen er wonen, kan het hele onderwerp nogal overweldigend voelen. Wat houdt ‘groen’ leven allemaal in en is dat niet erg lastig?

Wat betekent groener leven?

Groener leven is een bewuste levensstijl waarmee je liever bent voor onze planeet, maar tegelijkertijd ook voor dieren, andere mensen en jezelf. Hoe dit er in de praktijk uitziet is voor iedereen anders. Maar over het algemeen hebben de veranderingen die je aanbrengt een goede invloed op de natuur, door bijvoorbeeld:

  • Minder productie;
  • Minder vervuiling;
  • Minder uitstoot;
  • Minder afval;
  • Minder watergebruik.

Doe wat goed voelt

Soms heb je je handen vol met gewoon leven en voor jezelf of je gezin zorgen. Dan kan het idee van milieubewust leven best overweldigend lijken. Goed nieuws: duurzamer leven is geen kwestie van zwart-wit. Maak je er dus geen zorgen over of het je allemaal wel lukt. Je kunt klein beginnen en – wanneer je er klaar voor bent – een nieuw stapje nemen. Je kunt je verdiepen in welke aspecten je zelf belangrijk vindt en daar veranderingen in aanbrengen. Heb je veel medegevoel voor alle dierenleed, of maak je je misschien zorgen over de plastic soep? Doe wat goed voelt voor jou. 

Tips om te beginnen

Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om een begin te maken. Door minder nieuwe spullen te kopen maak je bijvoorbeeld al een grote impact! Je kunt je daarbij afvragen wat voor jou de basics zijn en wat je niet echt nodig hebt. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier een paar simpele tips:

  • Eet vaker plantaardig. De vlees- en zuivelindustrie heeft een enórme impact op het klimaat. Door minder vlees, zuivel en eieren te nemen help je niet alleen de planeet, maar ook verklein je jouw aandeel in het dierenleed. Ook niet onbelangrijk: plantaardig eten heeft een positief effect op je gezondheid (Kijktip: docu What the Health)! 
 
  • Verminder je hoeveelheid afval. Plastic vergaat niet maar valt uit elkaar in kleine stukjes, die dodelijk zijn voor dieren en de natuur bevuilen. De wouden in de wereld worden op hoog tempo gehakt om papier te maken. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen! Vul bijvoorbeeld je waterfles met kraanwater, neem een eigen shopper mee voor boodschappen, een katoenen netje voor fruit, een herbruikbare koffiebeker, een herschrijfbaar boekje, enzovoort. Voor de creatievelingen onder ons: er zijn online veel handige DIY handleidingen om je eigen producten te maken.
 
  • Kies voor duurzame materialen. Duurzaamheid zit ‘m zowel in de impact op de planeet als in de levensduur van een product. Veel voorwerpen worden van lage kwaliteit materialen gemaakt waardoor ze snel kapot gaan en weer vervangen moeten worden. Vaak zit er in dit soort artikelen plastic en andere materialen verwerkt die niet vergaan in de natuur. Wist je dat zelfs veel kleding van plastic wordt gemaakt? Voorbeelden van eco-friendly keuzes zijn glas, RVS, hout, rubber, kurk en biologisch katoen. Ook worden steeds meer producten gemaakt van gerecycled materiaal. Door te kiezen voor ecologische producten doe je zowel de planeet als jezelf een plezier.

Met groener leven kun je dus al klein beginnen. Succes! 

Ben je enthousiast geworden? Neem dan eens een kijkje bij deze tips om nog meer positieve impact te maken op de planeet!

1

Geschreven door:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Posts

Alle Blogs

Deze website maakt gebruik vaan cookies om de ervaring te verbeteren.