Plantaardig eten: hoe begin je?

Plantaardig eten: hoe begin je?

Tegenwoordig hoor je steeds meer over de voordelen van plantaardig eten. Voeding die niet van dieren afkomstig is dus. Maar wat betekent het om (vaker) vegan te eten, en hoe pak je dat aan? Hier volgen een paar tips om te beginnen met je veganistische switch.

Voordelen van plantaardig eten

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten om plantaardig te gaan eten. Denk eens aan de volgende:

 • Dierenwelzijn. Een duidelijke factor is het dierenleed, dat niet alleen wordt veroorzaakt door de vleesindustrie maar ook door de industrieën voor zuivel en eieren. Door veganistisch te eten zorg je er dus voor dat je hier niet aan bijdraagt.

   

 • Onze planeet. Daarnaast heeft het fokken van dieren voor voedsel een vernietigende impact op de aarde, want het eten van dierlijke producten zorgt voor een grote CO2 uitstoot. Plantaardig eten is dus een onderdeel van groen en planeet-vriendelijk leven!

   

 • Gezondheid. Er zijn steeds meer bewijzen dat dierlijke voeding schadelijk voor de gezondheid kan zijn en risico geeft op ernstige ziekten. Veel mensen die overstappen naar een vegan dieet merken dat ze zich fitter voelen en bij sommige ziekten hun klachten minder worden.

   

 • Inspiratie. Je staat er misschien niet bij stil, maar wist je dat jouw voorbeeld anderen kan inspireren? Jouw keuze om veganistisch(er) te eten kan anderen ook weer aan het denken zetten!

Hoe begin je?

Het kan soms een hele uitdaging zijn om met iets nieuws te starten. Daarom kun je voordat je begint – of tijdens je overgangsfase – aan de slag met de volgende tips:

 1. Bepaal je motivatie. Dierenwelzijn, het milieu, je gezondheid, of een vegan gezinslid ondersteunen. Wat is jouw grootste drijfveer? Als je weet waar je het voor doet lukt het beter om het vol te houden.

   

 2. Beslis hoe ver je (nu) wilt gaan. Sporen van melk of ei. Onduidelijke ingrediënten. Doen of niet? En sta je open voor een uitzondering? Bedenk dat je altijd mag veranderen hoe ‘streng’ je bent. Kijk vooral waar je je prettig bij voelt.

   

 3. Zoek vervangende producten. Geconfronteerd worden met alle dingen die je niet meer ‘kunt eten is misschien niet zo leuk. Maar ontdekken hoeveel producten daarvoor in de plaats komen is dat wel! Neem eens lekker de tijd om verschillende supermarkten door te struinen en ontdek hoeveel verschillende plantaardige alternatieven er zijn.

   

 4. Vegan recepten. Vind jij het veganistische aanbod van de supermarkten te beperkt? Als je zelf gaat bakken zijn de mogelijkheden eindeloos! Vegan pannenkoekjes, brownies en ijs zijn dingen die je al vrij makkelijk zelf kunt maken. Ben (of wordt) jij een beetje handig in de keuken, dan maak je het lekkerste plantaardig eten gewoon zelf!

   

 5. Wees creatief. Voor sommige dierlijke producten is nog geen exacte vervanging. Veganistische kaas is bijvoorbeeld niet per se in elke winkel te koop, ook smaakt het misschien niet precies als ‘gewone’ kaas. Kijk dan welke andere mogelijkheden er zijn voor een lekkere lunch of als borrelhapje. De kans bestaat dat je juist veelzijdiger gaat eten en telkens wat nieuws probeert.

Betaalbaar vegan

Als je meer plantaardig gaat eten, zul je waarschijnlijk merken dat de vegan varianten vaak duurder zijn dan de varianten met dierlijke ingrediënten. Om je plantaardig dieet betaalbaar te houden is het daarom goed om anders te kijken naar wat je eet. 

Een maaltijd vol seizoensgroente en peulvruchten is bijvoorbeeld goedkoper dan een gerecht met vleesvervangers uit de winkel. De ultieme tip om de kosten laag te houden is zelf je voedsel verbouwen. Verse groente, fruit en noten zijn dan niet alleen bijna gratis, maar ook nog erg voedzaam.

Direct of geleidelijk?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om direct over te stappen naar plantaardig. Maar dit betekent waarschijnlijk dat je een heleboel eten zult moeten weggooien. Ook moet je ineens veel dingen uitzoeken. Wat ‘mag’ je eigenlijk nog wel eten? Om het proces gemakkelijker te maken kun je kiezen voor een overgangsperiode. In bijvoorbeeld een maand kun je dan alle niet-vegan producten opmaken. En voor elk product dat op gaat, zoek je een veganistisch alternatief. 

 

 • Tip: wil je direct helemaal geen dierlijke voeding meer binnenkrijgen? Er zullen vast vrienden of kennissen zijn aan wie je producten kunt weggeven. Neem op visite dat overgebleven pakje bonbons mee of nodig familie uit voor een maaltijd met je niet-plantaardige kliekjes.

Hopelijk weet je nu iets beter hoe je kunt beginnen met plantaardig eten! 

1

Geschreven door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Posts

Alle Blogs

Deze website maakt gebruik vaan cookies om de ervaring te verbeteren.