Vlees, vis en zuivel: hoe (on)gezond is het echt?

Vlees, vis en zuivel: hoe (on)gezond is het echt?

Bij de basics hoort natuurlijk ook je gezondheid. Misschien wel de belangrijkste ‘basic’! Door het oerwoud aan informatie is het niet altijd zo duidelijk wat wel en niet goed voor je is. Een voorbeeld is dierlijk eten en drinken. Voor veel mensen is een stukje vlees, een eitje en een glas melk de normaalste zaak van de wereld. Toch hoor je steeds vaker de vraag of eieren, zuivel en vlees gezond voor ons zijn. Hoe zit het echt? In dit artikel lees je de resultaten van jarenlang onderzoek.

Is vlees gezond?

Het algemene idee is dat we vlees nodig hebben. Er zitten voedingsstoffen in zoals eiwitten, ijzer en vitamines. En vis is vervolgens nodig voor de gezonde vetten. Wat zeggen de feiten? Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van vlees op onze gezondheid. Uit deze studies kwamen schokkende resultaten naar boven:

  • Kankerverwekkend. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewerkt vlees gekenmerkt als kankerverwekkend. Bewerkt vlees zoals worst, ham en hamburger staat hiermee op de lijst van carcinogene (oftewel kankerverwekkende) stoffen, samen met stoffen als plutonium (!). 
  • Diabetes. Vlees eten zorgt voor een hogere kans op diabetes. Op basis van data uit verschillende studies is gebleken dat één portie bewerkt vlees per dag het risico op diabetes met wel 51% vergroot.
  • Hart- en vaatziekten. Uit wetenschappelijk onderzoek is ontdekt dat bewerkt vlees en rood vlees een groter risico op hartziekten geven.
  • Dementie. Dierlijk vet en de bijbehorende cholesterol kan dementie veroorzaken. Deze dementie wordt vaak niet herkend, waardoor ook de oorzaken niet weggenomen worden.
  • Antibioticaresistentie. In de vleesindustrie worden veel antibiotica gebruikt, met het gevaar op wereldwijde antibiotica resistentie. In dat geval wordt een simpele infectie al levensbedreigend!
  • Giffen. In vis kunnen gevaarlijke stoffen zitten die slecht zijn voor onze gezondheid, zoals PCB’s en kwik. PCB’s zijn stoffen die door milieuvervuiling in de natuur en uiteindelijk in vissen terecht komen.

Andere ziekten die met het eten van vlees in verband worden gebracht zijn onder andere reuma en dierziekten als vogelgriep en gekkekoeienziekte.

Hebben we vlees nodig?

Stel nu dat je vlees laat staan. Kom je dan niks tekort? Naast schadelijke stoffen bevat vlees ook voedingsstoffen. Maar toch zit er niets in vlees dat je niet kunt vervangen met gezonde, plantaardige voeding. Het enige aandachtspuntje is vitamine B12: wanneer je helemaal geen dierlijke producten meer eet, is het verstandig een B12 supplement te nemen en te bekijken in welke vleesvervangers deze vitamine zit.

Is alle dierlijke voeding ongezond?

De gezondheidsrisico’s houden niet op bij vlees. Denk maar aan alle producten die gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, zoals sommige soorten vlees, vis, rauwe melk en rauw ei. Ook is bijvoorbeeld gebleken dat dagelijks een ei eten net zo slecht is voor je levensverwachting als dagelijks vijf sigaretten roken. Zuivel wordt in verband gebracht met kanker en een (veel!) grotere kans op overlijden als je al kanker hebt. Sommige mensen kiezen voor biologisch vlees. Hoewel dit voor het dierenwelzijn misschien scheelt (ook daarover zijn dempingen verdeeld), helpt het je niet de schadelijke effecten van vlees te vermijden.

Waarom is dit niet algemeen bekend?

Dat vlees niet goed is voor de gezondheid, is niet nieuw. Hoe kan het dan dat dit nog steeds zo onbekend is? Aan de ene kant omdat het onderwerp massaal genegeerd wordt. Aan de andere kant omdat er veel twijfel wordt gezaaid met tegenstrijdige berichten. Hoe komt dit?

  • ‘Foute’ sponsoren zorgen voor het negeren van problemen. Je zou verwachten dat de grote organisaties die zich inzetten om voorlichting te geven over kanker, waarschuwen voor de kankerverwekkende werking van dierlijke producten. Waarom doen ze hier dan niks mee? Het blijkt dat deze stichtingen massaal worden gesponsord door de vleesindustrie. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de stichtingen niet praten over preventie, namelijk gezond eten en dierlijke producten vermijden.
  • Propaganda van vlees, zuivel en eieren als gezonde keuzes. Ook de industrieën zorgen voor veel verwarring door studies te financieren die dierlijke producten promoten als ‘gezond’, of door tegenstrijdige berichten te verspreiden. Zo heb je vast wel eens gehoord van de Schijf van Vijf, waarin dit soort producten juist worden aanbevolen. Het is dus begrijpelijk dat mensen dit op grote schaal geloven!

En nu?

De adviezen verschillen. Sommige instanties adviseren om te minderen met rood en bewerkt vlees, zodat je de kans op kanker en andere ziekten vermindert. Anderen adviseren om helemaal geen dierlijke producten meer te eten. Het is aan ieder persoonlijk hoeveel risico je bereid bent te lopen. Het is zeker goed om je eens in te verdiepen is de positieve uitwerking die veel mensen merken wanneer ze overgaan op veganistische voeding.

Klinkt plantaardig eten voor jou niet zo aantrekkelijk? De wereld van de vleesvervangers, vegan opties en plantaardige snacks gaat ontzettend snel, met elk jaar meer opties. Let in de supermarkt maar eens op alle V’tjes, de keurmerken voor vegetarische en veganistische voedingsmiddelen. Ook het aanbod in de restaurants en zelfs de fastfoodketens speelt steeds meer in op de vraag naar gezondere en plantaardige maaltijden.

Meer weten?

In dit artikel heb je gelezen wat de invloed is van dierlijk eten op je gezondheid. Vraag jij je ook af waarom dit niet algemener bekend is? Kijk dan de documentaire What The Health. Deze docu geeft een gedetailleerd verslag over de invloed van de vleesindustrie op onze gezondheid, de aarde en dieren. Echt een aanrader!

0

Geschreven door:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Posts

Alle Blogs

Deze website maakt gebruik vaan cookies om de ervaring te verbeteren.